De beste koolsystemen voor uw woning

Meer dan driekwart van alle Amerikaanse huishoudens heeft airconditioners. Meer dan 8% van alle elektriciteit die in de VS voor alle doeleinden wordt geproduceerd, komt voor rekening van het energieverbruik voor airconditioning voor huishoudelijk gebruik, wat huiseigenaren meer dan $15 miljard kost. Die hoeveelheid elektriciteit resulteert in de uitstoot van ongeveer 196 miljoen ton kooldioxide (CO2) per jaar, of een gemiddelde voor woningen met airconditioning van bijna 2 ton per jaar. Door over te schakelen op hoogrendementsairconditioners en maatregelen te nemen om de koellast in woningen te verminderen, kan dit energieverbruik met 20-50% worden verminderd.

Wist u dat? Het gebruik van airconditioning in de VS is sinds 1981 meer dan verdubbeld. Negentig procent van de nieuwe woningen wordt uitgerust met centrale airconditioningsystemen, waaronder ruim 75% van de nieuwe woningen in het noordoosten.
Aangezien airconditioning de norm wordt in alle regio’s van het land, is het belangrijk om te beseffen dat vaak de gemakkelijkste en meest betaalbare manier om comfortabel te blijven in de zomer is om uw behoefte aan airconditioning te verminderen. Na het bespreken van hoe u de warmte buitenshuis kunt houden, wordt in dit gedeelte ingegaan op verschillende soorten koelsystemen, wanneer u wilt upgraden, hoe u een nieuw systeem kunt kiezen en wat u kunt doen om uw bestaande systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Vermindering van de behoefte aan airconditioning
Informatie over hoe u uw koellast kunt verminderen, kan voor u waardevol zijn, of u nu een airconditioner gebruikt of niet. En zelfs met de meest efficiënte airconditioners heeft het veel zin om er alles aan te doen om uw behoefte om ze te gebruiken te verminderen. De volgende conserveringsmaatregelen zijn vaak zo effectief dat huizen in het noordelijke derde deel van het land en in bergachtige gebieden kunnen doorkomen zonder airconditioning op alle, behalve de allerheetste dagen. Als u van plan bent een nieuw systeem te kopen, bespaart het verminderen van de koellast u meteen veel geld door u een kleiner, goedkoper systeem te laten kopen.

Wat is comfortabel?
Als we kijken naar de manier waarop de kosten van airconditioning kunnen worden verlaagd, helpt dit om het comfort van mensen te begrijpen. Het standaard menselijke comfort voor lichte kleding in de zomer ligt volgens de American Society for Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) tussen 72°F en 78°F en tussen 35% en 60% relatieve luchtvochtigheid. Het comfortbereik kan worden uitgebreid tot 82°F met een bescheiden luchtbeweging, zoals bijvoorbeeld bij plafondventilatoren het geval kan zijn. Vaak is het huis met weinig of geen mechanische airconditioning binnen dit bereik te houden.

Rijden van Ongewenste Warmte
Er zijn drie belangrijke bronnen van ongewenste warmte in uw huis tijdens de zomer: warmte die door uw muren en plafond van de buitenlucht, afval warmte die wordt afgegeven door lichten en apparaten, en zonlicht dat schijnt door uw ramen. Deze worden hieronder beschreven, samen met technieken om ze te verminderen.

Isoleer en span uw huis. Wanneer de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur, zal warme lucht door barsten het huis binnenwaaien. Om deze winst te verminderen, kunt u uw huis isoleren en aan te scherpen. Als u geen muurisolatie hebt, laat u cellulose, glasvezel of schuim in de muren blazen door een gekwalificeerde isolatieaannemer. Maak uw huis strakker om infiltratie te verminderen. U kunt ook een stralingsbarrière op zolder installeren om de zomerwarmtebelasting te verminderen. Als een stralingsbarrière op de juiste manier wordt geïnstalleerd, kunnen de koelkosten tot op zekere hoogte worden verlaagd, met name in het Zuiden. Een energie-auditor kan u helpen beslissen welke maatregelen voor uw huis het meest zinvol zijn en hoeveel ze gaan kosten.

Wist u dat? Een van de meest kosteneffectieve energiebesparende maatregelen, zowel voor verwarming als koeling, is het toevoegen van extra plafondisolatie. Verhoog de diepte tot een volle 12 centimeter.
Rijd op inefficiënte apparaten. Verlichting, koelkasten, kachels, wasmachines en drogers, vaatwassers en andere huishoudelijke apparaten zijn alle bronnen van afvalwarmte, het verhogen van de temperatuur van het interieur van uw huis. De beste oplossing is om energie-efficiënte producten in te kopen. Energiezuinige apparaten en lampen produceren veel minder restwarmte. Standaard gloeilampen bijvoorbeeld stoten 90% van hun energie uit als warmte – slechts 10% als licht. Compact fluorescentielampen daarentegen produceren slechts een fractie van de warmte (zie Verlichting). In sommige gevallen kunt u warmteproducerende taken, zoals vaatwassen, uitstellen tot de koelere avonduren. U kunt ook overwegen om een vriezer naar de kelder of garage te verplaatsen, waar hij zijn restwarmte niet bijdraagt aan uw leefruimte. En door uw maaltijden zorgvuldig te plannen, kunt u het gebruik van de oven op de warmste dagen minimaliseren.

Maak “koele” keuzes bij het overkappen of schilderen. Lichtere kleuren hebben de neiging om meer zonnestraling van uw huis te reflecteren, het verminderen van de hoeveelheid warmte doordringt het dak en de muren. Dit lijkt misschien een kleine tip, maar het gebruik van “koele” producten kan de temperatuur van het dakoppervlak verlagen met 50-60ºF en uw piek koelvraag verminderen met 10-15%. Als u uw dakpannen vervangt of als uw dak zwart is, kijk dan naar dakspanen, coatings en andere dakbedekkingsmaterialen die zijn geclassificeerd voor een hoge “zonreflectie” en een hoge “thermische uitstraling”. Als uw buurt bepaalde codes voor dakpannen heeft of als u zich anderszins zorgen maakt over de esthetiek van een lichtgekleurd dak, zoek dan naar nieuwe producten op de markt die gebruik maken van bekende donkere pigmenten die zijn ontwikkeld om minder warmte af te voeren.

Ramen beschadigen of verbeteren. Zonlicht dat in ramen schijnt, met name aan de oost- en westzijde van het huis, voegt meestal de grootste hoeveelheid ongewenste zomerse warmte toe. Bovendien verwarmt de zon het dak en de muren van het huis, waardoor de warmtegeleiding naar het interieur toeneemt. Zonder de oost- en westramen te beschadigen, kan de binnentemperatuur van een typisch huis op een warme dag tot 20°F stijgen, waardoor uw airconditioner veel harder werkt of u zich veel minder comfortabel voelt.

De beste manier om zonnewarmte te elimineren is om effectieve zonwering te bieden. Gebruik horizontale tralies boven de ramen op het oosten en westen, die meer zomerzon opvangen dan de andere. Plant hoge bomen (snoei de onderste takken zodanig dat de zomerbries niet wordt belemmerd) of gebruik zonweringen die breder zijn dan de ramen om schaduw te bieden. Als u een keuze hebt, plaatst u veranda’s, loodsen en garages op de oost- en westmuren om meer schaduw te bieden. Tenzij u grote vlakken zuidglas heeft, zou de zuidmuur geen zomerschaduw nodig moeten hebben, omdat de zon in de zomer te schuin staat om veel problemen te veroorzaken. Het planten van groenblijvende bomen voor de ramen op het zuiden zal echter gunstige winterwinsten blokkeren.

Als u ramen vervangt, plaatst u krachtige ramen met low-e beglazingen die er perfect helder uitzien maar toch een groot percentage van ongewenste warmte winst blokkeren (zie Nieuwe ramen kopen). Het is zinvol om ramen met een lage zonnewarmtecoëfficiënt (SHGC) aan te brengen op de west- en oostmuren, waar de zonnewarmte in de zomer de grootste is. Ramen met een hoge SHGC zijn zinvoller op de zuidelijke muren, vooral wanneer u wilt profiteren van passieve zonne-energie tijdens de wintermaanden. Een andere manier om zonnewarmte door ramen te verminderen is het installeren van gordijnen met lichtgekleurde voeringen of bedienbare jaloezieën die zonlicht naar buiten reflecteren. Verticale jaloezieën zijn bijzonder effectief op oost- en westgerichte ramen. Kies ook lichtere kleuren voor daken en muren om zonlicht te reflecteren en geleidende warmtewinst te verminderen.

Verbeteren van het comfort bij luchtbeweging en ventilatie
Plafondventilatoren. Plafondventilatoren koelen af door een laag “wind chill”-effect in de hele ruimte te creëren. Zolang de luchtvochtigheid binnen niet verstikt, kunnen ze heel effectief zijn. Als uw ventilator een motor heeft die in beide richtingen kan draaien, kunt u deze het hele jaar door gebruiken om uw energiekosten te verlagen. In de zomer zorgt een beweging tegen de wijzers van de klok in voor een briesje. In de winter zorgt een beweging met de wijzers van de klok mee voor een opwaartse beweging die warme lucht in de bezette ruimte houdt. De volgende tabel geeft de benodigde ventilatorbladendiameters voor ruimten van verschillende afmetingen. Ventilatoren moeten meerdere snelheidsinstellingen hebben zodat de luchtstroom kan worden beperkt bij lagere temperaturen. Wanneer u een plafondventilator koopt, kijk dan naar het ENERGY STAR-label.

ENERGY STAR plafondventilatoren zorgen voor een effectievere koeling van de ventilator met minder energie door het gebruik van een verbeterd bladontwerp, meer regelmogelijkheden en zeer efficiënte lichtsets. Als u al een plafondventilator heeft, zorg er dan voor dat u de messen verstelt wanneer dat nodig is om het wiebelen te minimaliseren. U kunt de energie die de ventilator verbruikt ook verminderen door het verlichtingscomponent te vervangen door een door ENERGY STAR gecertificeerd verlichtingscomponent. Als extra bonus vereisen deze lichtsets minder lampvervangingen (zie Verlichting voor meer informatie). Vergeet ook niet dat ventilatoren mensen koelen – ze verlagen de kamertemperatuur niet – dus schakel hem uit wanneer u de kamer verlaat.

Luchtventilatoren. Raamventilatoren voor ventilatie zijn een redelijke optie als ze op de juiste manier worden gebruikt. Ze moeten zich aan de linkerzijde (benedenwinds) van het huis bevinden en naar buiten gericht zijn. In elke kamer moet een raam open staan. De binnendeuren moeten open blijven om een luchtstroom mogelijk te maken. Window fans kunnen luidruchtig zijn, vooral op hoge instellingen, maar ze zijn goedkoop.

Hele huis fans. Een permanente huisventilator is een handigere optie dan raamventilatoren, maar zal meer dan drie of vier raamventilatoren kosten. Gemonteerd in een gangplafond op de bovenste verdieping zuigt de ventilator lucht aan uit het huis en blaast het in de zolder. De ventilator wordt aan de onderzijde meestal afgedekt door een ventilatieklep. (Om warmteverlies door de ventilator tijdens de wintermaanden te beperken, moet de gehele installatie worden geïnstalleerd in een geïsoleerde, weerbestendige doos met afneembaar of scharnierend deksel. Als de zolder niet is afgesloten van de rest van het huis, is de beste plek voor een hele huis ventilator rechts in de gevelluik, het hoogste punt in het huis. De ventilator moet ten minste twee snelheden hebben, waarbij de hoogste de volledige luchthoeveelheid in huis zeer snel kan regelen. Omdat de ventilator lucht in de zolder blaast, moet de zolder voldoende luchtafvoer hebben. Het zoldervrije ontluchtingsgebied, met inbegrip van de dampopeningen, nokluchtopeningen en gevelvormige eindluchtopeningen, moet tweemaal zo groot zijn als het vrije ontluchtingsgebied van de ventilatoropening. (Het vrije ontluchtingsoppervlak is een maat voor het oppervlak van de ontluchtingsopening minus het door afscherming en jaloezieën geblokkeerde oppervlak.

Voordat u de ventilator inschakelt, moet u op verschillende plaatsen in het huis verschillende ramen openen. Als slechts een of twee ramen open staan, zal de luchtstroom er ondraaglijk hoog zijn. Om veiligheidsredenen moet de ventilator over handmatige bediening beschikken (naast of in plaats van automatische bediening). Voor de veiligheid moet een smeltlood worden meegeleverd dat de ventilator automatisch uitschakelt in geval van brand (de bedieningselementen moeten worden geïnstalleerd door een erkend elektricien). De ventilator moet zorgvuldig worden geïnstalleerd; loszittende installatie kan trillingen en overmatig lawaai veroorzaken. Apparaten met motoren met een laag toerental (700 omw/min of minder) zijn over het algemeen minder rumoerig. Vraag een demonstratie aan.

Zodra de buitentemperatuur bijvoorbeeld ’s avonds ongeveer drie graden onder de binnentemperatuur zakt, kan de hele huisventilator worden ingeschakeld. De ventilatorsnelheid moet worden aangepast aan de snelheid waarmee u de woning wilt afkoelen. Mechanische ventilatie verbruikt veel minder elektriciteit dan mechanische airconditioning.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *