Slim een huis verwarmen

Verwarming is de grootste energie-uitgave in de meeste huizen, goed voor 35% tot 50% van de jaarlijkse energierekeningen. Het verminderen van uw energieverbruik voor verwarming is de meest effectieve manier om de bijdrage van uw huis aan wereldwijde milieuproblemen te verminderen. Verwarmingssystemen in de Verenigde Staten spuwen meer dan een miljard ton CO2 per jaar in de atmosfeer en ongeveer 12% van de zwaveldioxide en stikstofoxiden van de natie.

Een combinatie van besparingsinspanningen en een nieuw hoogrendementsverwarmingssysteem kan uw vervuilingsuitstoot en brandstofkosten vaak met een derde, en in sommige huizen met de helft verminderen. Alleen al het upgraden van uw oven of verwarmingsketel naar een hoogrendementsmodel kan 1-2 ton CO2-uitstoot per jaar besparen in koudere klimaten.

Verwarmingssysteem Basis
Een verwarmingssysteem vervangt de warmte die verloren gaat door de kuip van uw huis. Hoeveel energie uw verwarmingssysteem nodig heeft om die verloren warmte te vervangen, hangt af van vier factoren: waar het huis zich bevindt (op koudere plaatsen zal het huis meer warmte verliezen), hoe groot het huis is, de energie-efficiëntie van het huis en hoe energie-efficiënt het verwarmingssysteem is.

Aan de eerste factor kun je niet veel doen. Hoe groter het huis, hoe meer energie het nodig heeft om het te verwarmen. De kans is groot dat je de grootte van je huis niet gaat verkleinen.

Wat de efficiëntie van uw huis betreft, zijn het verbeteren van de isolatie, het afdichten van luchtlekken en het repareren van het warmteverdelingssysteem (buizen of pijpen) uitstekende mogelijkheden om energie en geld te besparen. Deze maatregelen worden behandeld in de paragraaf over de bouwschil.

Wist u dat? Warmte wordt gemeten in Britse thermische eenheden, of Btu. Eén keukenblokje = 1 btu; één kilowattuur = 3.413 btu; één gasthermometer = 100.000 btu. Een typisch huis gebruikt tienduizenden Btus per uur op een koude dag.
Of u nu wel of niet uw huis hebt dichtgeknoopt, u kunt waarschijnlijk veel besparen door uw verwarmingssysteem te upgraden, hetzij door een nieuw hoogrendementsysteem te installeren, hetzij door het rendement van uw huidige systeem te verhogen. Beide opties komen in dit hoofdstuk aan de orde.

Maar eerst, bij het overwegen van de verschillende opties voor het verbeteren of vervangen van uw verwarmingssysteem, het helpt om een deel van de lingo te kennen. Veel verwarrende termen en concepten worden rondgestrooid door verkopers of verwarmingstechnici, en je wilt niet achterblijven. Centrale verwarmingssystemen bestaan uit drie basisonderdelen: de verwarmingsinstallatie zelf, waar brandstof wordt omgezet in nuttige warmte, een distributiesysteem om warmte te leveren waar deze nodig is, en regelingen om te regelen wanneer en hoe het systeem werkt en wanneer het wordt uitgeschakeld.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *