Zo bespaar je energie tijdens het koken

Of u nu van plan bent om een nieuw assortiment of andere kooktoestellen te kopen, u kunt waarschijnlijk veel energie besparen door uw kookgewoontes aan te passen. Met alle opties die je hebt voor het koken van een maaltijd, kunnen beslissingen die je neemt over welke apparatuur te gebruiken en hoe het te gebruiken bespaart u de meeste energie en geld.

Toestelkeuze en juiste maatvoering
Sommige gereedschappen zijn beter voor het koken van bepaalde voedingsmiddelen dan andere. Onderstaande tabel vergelijkt het energieverbruik en de kosten om hetzelfde recept voor gehaktbroden op verschillende manieren te koken. In dit geval, omdat gehaktbrood geen grote ruimte in beslag neemt, werken apparaten die de ruimte die verwarmd moet worden beter. Anderzijds kan de goedkoopste methode, de magnetron, een afweging maken tussen energiebesparing en voedselkwaliteit. De kunst is om de juiste balans te vinden, of een apparaat dat expliciet ontworpen is voor een bepaald type maaltijd. Voor soepen en stoofschotels die lang moeten worden gekookt, bijvoorbeeld, bespaart het gebruik van een crockpot een aanzienlijke hoeveelheid energie.

Een groot deel van het kiezen van het juiste gereedschap is het afstemmen van de grootte van de apparatuur op de grootte van de job. Full-size ovens zijn niet erg efficiënt bij het koken van kleine hoeveelheden voedsel. Als u twee ovens hebt, gebruik dan de kleinere wanneer u kunt. Sommige nieuwe modellen zijn uitgerust met grote en kleine oven compartimenten, zodat het gemakkelijker is om de ovenruimte aan te passen aan de grootte van uw gerecht. Als u veel persoonlijke maaltijden, kan het zinvol zijn om te investeren in een broodrooster oven. Ook bij gebruik van de kookplaat kiest u de kleinste pan die nodig is om het werk uit te voeren. Kleinere pannen hebben minder energie nodig om op te warmen.

De juiste kookgerei kiezen
Het kopen van top-of-the-line potten en pannen kan een lage prioriteit voor uw huishouden. Maar het loont om de implicaties van bepaalde ontwerpen en materialen te begrijpen wanneer u beslist om nieuw kookgerei te kopen.

Wist u dat? Met elektrische kookplaten, passen de pan grootte van het element grootte. Bijvoorbeeld, een 6″ pan op een 8″ brander verspilt meer dan 40% van de warmte die door de brander wordt geproduceerd.
Bij het koken op elektrische branders, massieve schijfelementen en stralingselementen onder keramisch glas moet het kookgerei gelijkmatig op het branderoppervlak rusten. De ideale pan heeft een licht holle bodem – als hij opwarmt, zet het metaal uit en wordt de bodem plat. Een elektrisch element is beduidend minder efficiënt als de pan geen goed contact heeft met het element. Zo zou kokend water voor deegwaren op een krombodembak 50% meer energie kunnen verbruiken dan op een platte bak.

Bepaalde materialen werken ook beter dan andere en meestal resulteren in gelijkmatiger gekookt voedsel. Zo warmen koperen bodempannen sneller op dan gewone pannen. In de oven zijn glazen of keramische pannen meestal beter dan metaal – u kunt de temperatuur met ongeveer 25°F verlagen en voedsel net zo snel gaar maken.

Overweeg het gebruik van een snelkookpan voor het koken op het fornuis. Door stoomdruk op te bouwen, kookt het op een hogere temperatuur, wat de kooktijd en het energieverbruik aanzienlijk reduceert.

Goed onderhoud
Geloof het of niet, regelmatig schoonmaken van uw kooktoestellen bespaart energie. Wanneer branderpannen – de metalen pannen onder de branders die gemorst worden – zwart worden door zwaar gebruik, kunnen ze veel warmte opnemen, waardoor de brander minder efficiënt werkt. Houd ze schoon en glanzend en ze zullen effectiever zijn bij het weerkaatsen van warmte tot aan het kookgerei. Microgolven werken ook efficiënter wanneer de binnenoppervlakken vrij zijn van voedseldeeltjes.

Als je een gasfornuis hebt, zorg er dan voor dat je brander je een blauwachtige vlam geeft. Als de vlam geel is, brandt het gas mogelijk niet efficiënt. Laat het uitchecken door uw gasbedrijf.

Hoe verkort u uw kooktijd?
Voordat u begint.

Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast voor het koken, zodat uw oven of fornuis zijn kostbare energie niet hoeft te gebruiken om uw voedsel op kamertemperatuur te brengen. Bij conventionele ovens de voorverwarm tijd tot een minimum beperken. Tenzij u brood of gebak bakt, hoeft u de oven misschien helemaal niet voor te verwarmen.

Terwijl u kookt.

Levensmiddelen worden sneller en efficiënter in ovens gekookt wanneer de lucht vrij kan circuleren. Leg geen folie op de rekken. Indien mogelijk kunt u de pannen op de bovenste en onderste rekken spreiden om de luchtstroom te verbeteren als u meer dan één pan tegelijk bakt.

Probeer te voorkomen dat u tijdens het koken veel in de oven kijkt. Bij het openen van de deur ontsnapt een aanzienlijke hoeveelheid warmte. Het koken duurt langer en je verspilt energie. Gebruik uw oven licht en inspecteer door het raam in de oven deur in plaats daarvan.

Met elektrische branders kunt u de brander net voor het einde van het koken uitschakelen. De brander zal nog even warmte uitstralen. Dit kan ook overmatig koken voorkomen. Een andere manier om oververhitting in de oven te voorkomen is het gebruik van thermometers, vooral voor vlees.

Voor de volgende keer.

Het kost niet zoveel energie om het voedsel opnieuw op te warmen als om het te koken. Kook dus dubbele porties wanneer u de oven gebruikt, en koel of vries de helft in voor een andere maaltijd. Dit bespaart u ook voorbereidingstijd!

Als u een zelfreinigende oven hebt, is de beste tijd om de functie te gebruiken net nadat u een maaltijd hebt gekookt – op die manier zal de oven nog steeds warm zijn en zal de reinigingsfunctie minder energie vereisen. Probeer de zelfreinigende functie niet te vaak te gebruiken en zorg ervoor dat u de ventilator bedient als deze aanstaat.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *