Zo kan je goedkoop de was doen

Droogtips voor maximale energiebesparing
Er zijn een aantal eenvoudige manieren om energie te besparen met wasgoed, of u nu nieuwe apparaten koopt of niet. Volg deze suggesties waar mogelijk op om het energieverbruik tot een minimum te beperken. In de meeste gevallen verlengen praktijken die energie besparen ook de levensduur van uw kleding.

Optimaliseer Belastingsgrootte
Het is belangrijk dat u uw wasmachine of droger niet onder- of overbelast. De meeste mensen hebben de neiging om hun ringen te onderbelasten in plaats van te overbelasten – in het bijzonder met conventionele bovenladers – om ervoor te zorgen dat alle kleren zijn bedekt met water. Probeer uw wasmachine zoveel mogelijk te laden zonder overbelasting. Als u overbelast raakt, wordt uw kleding mogelijk niet schoon en kunt u de lading een tweede keer wassen.

Als u niet zeker bent over de grootte van een lading, controleer dan het laadvermogen van uw machine in kilo’s en gebruik een weegschaal om een paar ladingen wasgoed te wegen om een idee te krijgen hoeveel wasgoed 10, 18 of 20 kilo vertegenwoordigt. Gebruik dan uw oog om de hoeveelheid kleding te beoordelen voor een lading. Het wassen van één grote lading kost minder energie dan het wassen van twee ladingen op een lage of gemiddelde stand.

Droog volledige ladingen indien mogelijk, maar zorg ervoor dat u de droger niet overvult.

Het drogen van kleine ladingen verspilt energie, terwijl overbelasting rimpels en ongelijkmatige droging veroorzaakt. De lucht moet vrij rond de kleding kunnen circuleren wanneer deze tuimelt. Als uw wasmachine en droger goed op elkaar zijn afgestemd, zal een volledige wasmachinelading ook ongeveer de juiste grootte voor de droger hebben.

Lagere temperatuurinstellingen gebruiken
Gebruik koud water voor de wascyclus in plaats van warm of heet (behalve voor vettige vlekken), en gebruik alleen koud voor het spoelen. Experimenteer met verschillende wasmiddelen om een te vinden die goed werkt met koeler water. Bij het inweken van sterk vervuilde kleding kan een koelere wastemperatuur prima zijn. De temperatuur van het spoelwater heeft geen invloed op de reiniging, dus zet de wasmachine altijd op koud water spoelen.

Lagere temperatuurinstellingen kunnen ook energie besparen in de droger. Recent onderzoek toont aan dat nieuwe drogers aanzienlijk minder energie verbruiken om de meeste typische ladingen te drogen op laag vuur dan op hoog vuur, ook al loopt de droger langer. Als je geen haast hebt, laat de kleding dan langer lopen op laag vuur. Dit bespaart energie en is vriendelijker voor kleding.

Energiebesparende functies gebruiken
Als uw droger een instelling heeft voor automatisch drogen, gebruik deze dan in plaats van de timer om energieverspilling en te lang drogen te voorkomen, wat kan leiden tot krimpen, statische elektriciteit kan genereren en de levensduur van uw kleding kan verkorten.

Terwijl u droogt
Als u de middelen hebt om uw wasgoed aan de lucht te drogen, bespaart dit energie en slijtage aan uw kleding! Geniet van de frisse lucht terwijl u kleding aan de lijn hangt en gebruik volledig gratis zonne-energie voor het drogen. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan deze snelle tips:

Afzonderlijke stoffen. Droog gelijkaardige types van kleren samen. Lichtgewicht kunststoffen drogen bijvoorbeeld veel sneller dan badhanddoeken en natuurlijke vezels. Voeg geen natte voorwerpen toe aan een lading die al gedeeltelijk gedroogd is.

Droog twee of meer lasten op een rij. Dit profiteert van de warmte die bij de eerste belasting nog in de droger aanwezig is.

Probeer droger ballen. Verhoog de luchtcirculatie en verkort de droogtijd door de aanschaf van droger ballen die stuiteren met de kleding en pluizen ze als je droogt. Ze kunnen onbeperkt hergebruikt worden en zijn een chemisch vrije vervanging voor drogerplaten.

Goed Drogeronderhoud
Reinig het drogerfilter na elk gebruik. Een verstopt filter beperkt de luchtstroom en vermindert de prestaties van de droger.

Controleer de uitlaatklep van de uitwendige droger. Als u een conventionele afzuigopening hebt, zorg er dan voor dat deze schoon is en dat de flap aan de kap aan de buitenkant vrij kan openen en sluiten. Als de flap open blijft, zal er koude lucht door de droger uw huis binnenwaaien en de verwarmingskosten verhogen. Vervang de ontluchtingskap aan de buitenkant door een goed sluitende kap.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *